BORNHOLMSKE BRUNE KAGER

Kake
Kake

Bornholmske Brune kager

Julekaker

Lukk

Ingredienser

Deig:
½ kg hvetemel
½ ts nellik
½ ts ingefær
1 ts kanel
½ ts kardemomme
1 – 1 ½ ts pottaske

200 g smør
250 g mørk sirup
150 g sukker

Pynt:
Mandler

Fremgangsmåte 200 °C 5 min.

Stekes i en forvarmet ovn ved 200 °C over/undervarme på andre/midtre rille i cirka 5 minutter.

  1. Smelt smør, sirup og sukker ved middels varme, til det er litt mer enn håndvarmt og ta gryten av varmen.

  2. Bland kanel, ingefær, nellik, kardemomme, pottaske og hvetemel sammen i en ren skål.

  3. Hell det avkjølte innhold fra gryten opp i mel- og krydderiblandingen litt etter litt og rør sammen. Elt det godt sammen.

  4. Sett deigen i kjøleskapet i minimum 1 døgn, eller kjølig i opptil 8 døgn.

  5. Mandler skåldes og deles i 2 på langs.

  6. Deigen kjevles ut på benkeplaten uten mel under. Skjær ut kakene med dertil egnet verktøy (eller kniv) slik at de får en rombefasong.

  7. Bruk en tynn stekespade dyppet i mel og flytt kakene fra benken over på en stekeplate med bakepapir.

  8. Klem en ½ mandel på midten av hver kake.

  9. Stekes i en forvarmet ovn ved 200 °C over/undervarme i cirka 5 minutter. Hold øye med dem, de må ikke bli mørke. De vil ikke være helt sprø når de er ferdigstekt, det blir de når de er kjølnet av.

  10. Avkjøl kakene på en bakerist.

Det blir ca. 70 kaker av denne porsjonen.