5 egg
1 klype salt
4 dl melis
2 ts bakepulver
4 ss hvetemel
5 dl malte mandler
(og/ eller nøtter)
5 dl kremfløte
¾ dl farin
2 ½ ss
espressokaffepulver (evt. litt mer av vanlig pulverkaffe)
Mokkabønner (evt.
revet sjokolade) til pynt
Visp sammen
eggeplommene med 3 dl av melisen til en glatt masse.
Bland sammen de
malte mandlene (evt. nøttene) med mel og balepulveret.
Bland salt med
eggehvitene. Pisk massen til en marengs mens du tilsetter 1 dl melis i litt
etter litt.
Vend forsiktig
eggeplommemassen inn i marengsen og vend deretter mandelblandingen inn.
Smør en
springform (diameter 24 cm) godt. Legg gjerne et smurt bakepapir i bunnen av
formen. Hell i røren.
Stek kaken i 2. rille ved 150 grader i ca. 5 minutter. Avkjøl kaken før du løsner den fra formen.
Visp sammen kremfløte, farin og kaffepulver til en stiv krem.
Skal kaken serveres til voksne gjester kan kaken gjerne dynkes med passende likør før kaffekremen fordeles over kaken. Du kan for eksempel bruke kaffelikør, sjokoladelikør eller mandellikør. Ønskes en mildere, mer barnevennlig versjon, kan man redusere noe på pulverkaffemengden og la være å dynke bunnen med likør. En annen voksen versjon kan være å dynke kaken med Jack Daniels og erstatte kaffekremen med en sjokoladekrem.
La kaken stå i kjøleskapet en stund før servering. Dersom det skulle være rester igjen, smaker den utmerket dagen derpå også.