2 egg
1 ¼ dl sukker
1 ½ dl kremfløte
1 ½ dl lettrømme
eller kulturmelk
½ ts kardemomme
1 strøken ts
hornsalt
8 dl hvetemel
1 kg matfett
(smult)
Visp egg og
sukker til eggedosis.
Pisk fløten
stiv og bland kremen med rømme i eggedosisen.
Bland hvetemel,
kardemomme og hornsalt. Sikt dette over resten av deigen og elt dette godt,
uten at deigen blir seig.
Sett deigen
kaldt en stund.
Deigen kjevles
ut i leiver på ca. 1 cm tykkelse. Stikk ut ringer med egen utstikkerform for
smultringer.
Varm matfettet
i en gryte (gjerne en jerngryte) til fettet blir så varmt at det bruser
rundt for eksempel skaftet på en tresleiv.
Legg i 3-4 ringer forsiktig ned i fettet om gangen. Snu dem når de har
kommer opp til overflaten. Smultringene skal ha en gylden gulbrun farge på
begge sider. Legg dem på en rist dekket med papirhåndkle og la fettet renne
av. Baker du alene, er det lurt å ha alle ringene ferdige før du starter
stekingen.
La smultringene bli avkjølt før de legges i en kakeboks. Det kan være lurt å fryse ned smultringene, og tine opp ønsket antall etter behov. Serveres gjerne tempererte. Nam, nam!